Det arvode som betalas ut varierar enormt beroende på om bostadsrättsföreningen har skulder samt hur arbetet inom föreningen organiseras, dvs om majoriteten av arbetsuppgifterna sköts internt inom ens brf eller om man hyr in utifrån. Det man vanligtvis gör är att man ser till antalet lägenheter i fastigheten och därefter beräknar 200-800:- per lägenhet alt lokal. Slutsumman används sedan som ett basbelopp på vilken en timpeng adderas. Timpengen ligger vanligtvis på ca 150:-/timmen. Det är även vanligt att arvodet ges som en klumpsumma som de i föreningens styrelse får dela upp mellan sig.
Hur många bör sitta i en fastighetsstyrelse?
Hur många som ska sitta i styrelsen beror på vad som står skrivet i bostadsrättsföreningens stadgar. För att ge ett exempel kan det stå skrivet att det ska sitta minst fyra i styrelsen men högst nio. Man kan se till föreningens storlek och de nuvarande samt kommande behoven inom fastigheten för att avgöra vad som kan vara ett lämpligt antal ledamöter i den egna styrelsen.
I stadgarna kan det kan även stå specificerat hur många suppleanter som ska tillåtas. Det sistnämnda är dock inget tvång utan det är upp till föreningen att avgöra om suppleanter ska tas in.
Hur väljs styrelseledamöterna?
Styrelsen väljs av medlemmarna av bostadsrättsföreningen på en föreningsstämma genom omröstning. Majoriteten av medlemmarna ska vara överens om vilka som väljs ut till styrelsen. Efter att styrelsen är vald är det vanligt att styrelsen därefter väljer ut en styrelseordförande, men inom vissa föreningar är det vanligt att man bestämmer detta gemensamt med ytterligare en omröstning på föreningsstämman.
Vilka uppgifter har en styrelseordförande?
Styrelseordföranden har för uppgift att leda arbetet i styrelsen och organisera uppgifterna. Det är ordförandens ansvar att se till så att de övriga i styrelsen sköter sina arbetsuppgifter samt att kalla de övriga medlemmarna i föreningen till föreningsstämmor med jämna mellanrum.